Yunus Evlat Edinin
Yunusların yavrularını 11-12 ay karınlarında taşıdığını ve 4-6 ay süreyle emzirdiğini biliyor muydunuz?
Yunuslar, ‘memeliler’ sınıfında yer aldığından sıkça kullanılan ‘yunus balığı’ tabiri doğru değildir. Yunuslar akciğerleriyle solunum yapar; solungaçları yoktur. Soluk alabilmek için suyun yüzeyine çıkarlar. Bazı yunuslar yaklaşık 8 metreye kadar sıçrayabilir, nefeslerini yaklaşık 30 dk tutabilirler. Zeki ve sosyal canlılardır; gruplar halinde gezer, beslenir ve dinlenirler.
Ülkemizde görülen yunus türlerinden biri olan Tırtak türü, 2003 yılında Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) ‘nesli tehlike altındaki türler’ listesine girdi ve son 60 yılda popülasyonları %50 oranında azaldı.
Denizlerin gün geçtikçe kirlenmesi, besin azalması, deniz trafiği, su altı gürültüsü (özellikle petrol arama faaliyetleri esnasında üretilen ani ses), kasti öldürme, hedef dışı olarak ağlara takılma ve yunus tutsaklığında kullanılmak üzere doğal yaşam alanlarından alınmaları yunusların geleceğini tehdit ediyor!
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaban Hayatı ekibi olarak ülkemizde yunusların korunmasına katkı sağlamak için yerel STK'lar ve yerel yönetimler ile işbirliği yapıyor, izleme ve koruma çalışmalarına Kuşadası ve İstanbul Boğazı'nda devam ediyoruz.
Denizlerin yaramaz çocukları yunusların desteğinize ihtiyaçları var! Sembolik olarak bir yunus evlat edinerek sevdiklerinize ve doğaya en güzel hediyeyi verebilirsiniz. Evlat edinin, yaşam alanlarının korunması için yürütülen çalışmalara destek olun.
NOT: Bu bölümden yalnızca bireysel bağışlar kabul edilmektedir.
Bireysel bağışlar için uyelik@wwf.org.tr adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Şirket/Kurum adı geçen bağışlarınız için Kurumsal İşbirlikleri ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz. kurumsaliliskiler@wwf.org.tr