Türkiye’nin Canlarını koruyabilmek için yapmamız gereken en önemli şey, türlerimizi ve onların doğal yaşam ortamlarını tehditlere karşı en iyi şekilde korumak, korunan alanlarımızı geliştirmek.
2021 yılında ülkemiz tarihinin en büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Farklı noktalarda 250’den fazla orman yangını çıktı, sadece 15 günde 150 bin hektar orman alanı yani neredeyse son 20 yılda yok olan alana eşdeğer orman yangınlardan etkilendi. Artan insan etkisinin iklim değişikliği kaynaklı sıcaklıklar ile birleşmesi sonucu büyük yangın riskleriyle karşı karşıya kaldığımız son dönemde doğa kayıplarımız dehşet verici boyutlara ulaştı. Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizde her yıl 2 binden fazla orman yangını çıkıyor ve yaklaşık 11 bin futbol sahası büyüklüğünde alan zarar görüyor. İklim krizinin etkisiyle risk büyüyor.
Ormanlar, karasal biyoçeşitliliğin %80'ini oluşturuyor. Yanan her ağaç ile ormanlarımızın sunduğu iklim düzenleme, toprak ve su koruma, biyolojik tür çeşitliliği, ruh ve beden sağlığı gibi değeri parayla ölçülemeyecek birçok ekosistem hizmetinden de yoksun kalıyoruz.
Doğal hayata ve insanımıza büyük zarar veren orman yangını riskine karşı daha hazırlıklı olmak ve yangınlarda yaban hayatına mümkün olan en etkin desteği verebilmek için biz çalışmalarımıza devam ediyoruz, sen de aramıza katıl Türkiye'nin Canlarını beraber yaşatalım!
Canlılarımızın yaşam alanlarını korumak için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlarımız ile birlikte çalıştık. 2021 yazında, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yangın söndürme çalışmalarına destek olmak üzere, yüksek kapasiteli bir helikopterin ülkemize gelmesine öncülük ettik. Yangınlardan etkilenen yaban hayvanlarının tedavisi için gerekli ilk yardım malzemelerini hızla bölgeye ulaştırdık.
Yangınlardan en çok etkilenen Muğla ve Antalya illerinde, orman yangınlarının doğa ve canlılar ile bölgede yaşayan insanların ekonomik ve sosyal yaşamı üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlayan saha çalışmalarımız sonrasında; Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği’nden akademisyenlerin desteğiyle Akdeniz Bölgesi’ndeki Büyük Orman Yangınlarının Ekolojik ve Sosyo-Ekonomik Etkileri raporumuzu yayımladık.
Garanti BBVA işbirliğiyle Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı'nı hayata geçirdik. Söz konusu hibe programı ile ulusal STK'lara orman yangınları için önleyici aynı zamanda, yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirici çalışmalara destek veriyoruz. turkiyenincani.org adresinden programla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
WWF-Belçika ve bağışçılarımızın destekleriyle Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı’nı kurduk. Yaklaşık 80 gönüllüye yönelik, konularında deneyimli uzmanlar tarafından yaban hayatı nakil, ilk yardım, müdahale ve rehabilitasyon, orman yangınlarının davranış modelleri, uzun süreli yangınlarla mücadele etmiş olan Avustralya’dan yaban hayvanlarına ilk yardım örneği ve iş güvenliği içerikli eğitimlerimizi tamamladık.
Gönüllü Ağı’na katılan 21 veteriner hekimle İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde Orman Yangın Gönüllüsü eğitimi aldık. Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı üyelerinin teknik ekipmanlarını temin ettik ve yangın bölgesi Marmaris’te verilen teknik eğitimin ardından yangın bölgelerinde tatbikat gerçekleştirdik. Orman yangınlarında yaban hayvanlarına ilkyardım konusunda teknik bilgi açığını gidermek amacıyla Yangın ve Yaban Hayatı Online Platformu'nu hazırladık.